Hva er Bitcoin og burde man bruke det?

Hver gang det introduseres et nytt fenomen som er med på å revolusjonere hvordan vi betaler for varer og tjenester på nett, så utvikler det seg fort til å bli ”den store snakkisen”. Vi så det da PayPal ble introdusert i 1998 og da Bitcoin kom på banen i januar 2009.

Verden er ikke alltid så mottakelig for nye betalingsmetoder. Ofte bunner dette i at man er redd for sikkerhet og for å løsne opp i et allerede fastsatt forbruksmønster. Mange kom med holdningen om at: ”Det fungerer jo fint å betale med kredittkort og vanlig valuta på nett, så hvorfor skal man begynne å bruke Bitcoin?”.

Kritikken har stilnet med tiden og flere seriøse aktører har introdusert Bitcoin som akseptabel betalingsmetode på nett. Men hva var det som fikk folk til å endre mening? Og hva er egentlig Bitcoin?

Bitcoin – hva er det?

Bitcoin er en digital valuta. Forskjellen på Bitcoin og de pengene som står oppført i nettbanken din er at bankpengene kan, hvis du ønsker, fysisk heves fra en minibank og legges inn i lommeboken din.

Bitcoin ble grunnlagt som en tjeneste for at pengetransaksjoner på internett skulle kunne foregå anonymt og raskere enn andre betalingstjenester. Flere nettbutikker kastet seg på trenden og man har altså sett en økning ikke bare i antall butikker som aksepterer Bitcoin som betalingsmetode, men også antall kjøp som utføres av forbrukere der Bitcoin blir brukt å handle med.

Alt du trenger å gjøre for å skaffe deg slik valuta er å gå inn på en nettside som tilbyr ”virtuelle lommebøker med Bitcoin-støtte” (tro meg – det finnes allerede hundrevis av store firmaer som utfører denne jobben) og deretter veksle dine normale penger gjennom et kreditt- eller VISA-kort med Bitcoins. Dette tar kun et par minutter.

Hvorfor er folk skeptiske til Bitcoin?

”Anonym betalingstjeneste med hurtige overføringer på nett” er en beskrivelse som får det til å gå kaldt nedover ryggen på spesielt én del av myndighetene – politietaten. Det finnes sterke krefter globalt som prøver å få stoppet utviklingen av Bitcoin som følge av at det defineres mer som et sikkerhetsproblem enn et godt alternativ til kredittkort/PayPal.

En annen grunn til at Bitcoins har blitt ansett som litt i gråsonen er på grunn av at verdien på én Bitcoin har endret seg så radikalt at mange har begynt å se på valutaen som et investeringsobjekt.

Kan man investere i Bitcoins?

I 2013 skjedde det noe utrolig. Da tok nemlig interessen for Bitcoin helt av, og det var ikke en eneste seriøs avis som ikke hadde dekket minst to Bitcoin-saker om dagen. Grunnen var enkel: det var nå mulig å spekulere i Bitcoin som et investeringsobjekt. Du kan få et eksempel som viser hvordan verdien økte dramatisk på svært kort tid:

I oktober 2013 lå verdien på én stk Bitcoin på 104 amerikanske Dollars. Dagen vi feiret jul hadde den steget til over 1000 USD i verdi. Mange mennesker gjorde seg rike på Bitcoins den gangen, noe som gjorde at markedet begynte å se opp for verdiøkningen – og slik ble Bitcoin et definert og lovende investeringsobjekt.

”Hypen” har riktignok for lengst gitt seg, men det er ikke uvanlig at verdien går opp og ned i takt med tilbud og etterspørsel. Det finnes med andre ord fortsatt muligheter for de som ønsker å gjøre god butikk på Bitcoin, men det krever en helt annen strategi enn tidligere.