Bør man egentlig forsikre forbrukslånet?

Når du tar opp forbrukslån får du samtidig tilbud fra banken om å forsikre lånet ditt slik at du unngår betalingsproblemer hvis din økonomiske situasjon skulle forandre seg slik at du ikke lengre klarer å behandle lånet ditt. Det er naturligvis vanskelig å spå en slik situasjon og dersom man tenker at det kommer til å skje i nær fremtid bør man naturligvis ikke ta opp mer lån i utgangspunktet, men er det egentlig noen god idé å tegne en ekstra forsikring på forbrukslånet?

Koster deg en del ekstra i måneden

Den første vurderingen man må gjøre er om det er verdt det. For forbrukslånet koster deg allerede en god del i renter og gebyrer, og som du kanskje vet er ikke denne lånetypen den billigste i markedet – tvert imot. Ser vi for oss at du får et lån med 15 prosent rente, så kan du kanskje måtte regne med å betale 10 prosent ekstra for å forsikre lånet. Snakker vi om et stort lån her så vil forsikringen altså koste nesten like mye som rentene og gebyrene i utgangspunktet, og den månedlige kostnaden vil være stor.

Men kanskje er det verdt det, hvis du plutselig skulle sitte der i en situasjon uten den inntekten du hadde når du tok opp lånet. Vurderingen er vanskelig og må gjøres fra sak til sak, men i de fleste tilfeller vil vi ikke anbefale låntakeren å tegne en slik forsikring.

Hva dekker forsikringen?

Dessuten er man ikke hundre prosent sikret dekning dersom man skulle få betalingsproblemer. En låneforsikring dekker blant annet arbeidsledighet, permittering eller sykemelding, men ulike vilkår kan gjelde. Ulykker og sykdom kan også dekkes av låneforsikringen. Det som da skjer er at forsikringen aktiveres og banken blir nødt til å dekke alle kostnader du har til renter og gebyrer. Avdragene blir ikke dekket, men du får naturligvis avdragsfrihet i den perioden du trenger det slik at lånet verken blir større eller mindre.

Kanskje har du andre forsikringer som dekker

Mange har forsikringer de ikke er klare over, ofte gjennom arbeidsgiver. Kanskje vil disse forsikringene kunne hjelpe deg dersom du er involvert i en ulykke eller blir ufør, og kan følgelig være langt bedre enn låneforsikringen. Siden du ikke betaler for disse forsikringene hvis du har de gjennom arbeidsgiver er det naturligvis ekstra gunstig. Dette bør man selvfølgelig undersøke før man tegner en ekstra låneforsikring som kanskje kan bli «smør på flesk».